19 Temmuz 2011 Salı

Dalış Yasaklarının Google Earth Dosyası ve Diğer Dalış Yasakları

      Bu başlık altında, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın internet sitesinde "Dalışa Yasak Sahalar" ve Özel Güvenlik Alanları" başlığı altında yayınlanan haritaları, koordinatlardan yola çıkarak "kmz" dosyası (Google Earth harita dosyası) haline getirmeye çalıştım. Bunu yapma sebebim "kmz" haline getirilmiş dosyalarla haritaya bakıldığında "uzaklaşma-yakınlaşma" imkanı olması ve bu nedenle yasağın başladığı ya da bittiği noktaların daha kolay anlaşılmasıdır. Haritalardaki koordinatların programa girildiğinde SGK haritalarıyla uyuşmaması halinde (bazen format uyuşmaması nedeniyle)ise elimle  düzeltme yapmaya çalıştım (zorunda kaldım). Aynı zamanda bu yasaklar dışında da koordinatları belirtilmiş yasakları olabildiğince hızlı şekilde yine bu sayfadan yayınlamaya çalışacağım.

Ancak bu yasakların yerleri, koordinatlar girildiğinde bazen format uyuşmaması nedeniyle hatalı gözükebildiğinden kesin olmayabilir. O nedenle lütfen dalmaya gitmeden önce harika bir blog olan Dalışa Yasak bloğundaki resim oturtma tekniğiyle hazırlanmış haritalara da bakın. Ayrıca dalmaya gideceğiniz yerin ilgili SGK bot telefonunu (158'i arayarak öğrenebilirsiniz) arayarak dalış yapacağınız yerin yasak olup olmadığını önceden öğrenebilirsiniz. Son yöntem en doğru ve kesin yöntem olmasına rağmen SGK botlarında görev yapanlar, haklı olarak bizim kullanabileceğimiz "bankadan sonra ya da x camisinden sonra" gibi tanımlara yanıt veremiyorlar. İşte tam bu sırada bu haritalar bizi biraz da olsa rahatlatıyor.

Bu "koordinatlı özel yasaklar" dışında bilmeniz gereken bazı "genel yasaklar" ise şunlardır:
  • 1 Mayıs - 30 Eylül tarihleri arasında şamandıralarla sınırlanmış yüzme alanları içinde;
  • Su ürünleri üreticiliği yapan yerlerin 100 metreden daha yakınında dalış yapmak yasaktır.
  • Fokların yaşadıkları mağaralarda ışık kullanmak, her türlü vasıta ile dalış ve su ürünleri avcılığı yapmak yasaktır.
  • İzmir limanında, Bostanlı Sazburnu ile Üçkuyular vapur iskelesi arasında çekilen hattın doğusunda kalan saha içerisinde su ürünleri avcılığı yasaktır.
  • Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde dalış yapılarak su ürünleri avcılığı yasaktır.
  • İzmir İli, Aliağa İlçesi, Karaağaç mevkiinde bulunan Ege Gaz A.Ş. LNG terminaline ait iskele çevresinde 400 metre mesafe içerisinde su ürünleri avcılığı yapılması yasaktır.

    Lütfen bunlar haricinde yayınlanmış koordinatları ya da resimleri bana ulaştırın. Bu sayede beraberce bu haritaları herkesin anlayıp kullanabileceği helde ve güncel tutabiliriz.

    Unutmayın, siz yanlış bir yerde dalış yaparken bir şikayet varsa ya da normal denetimler esnasında siz bu tip bir hata yapıyorsanız, Sahil Güvenlik Komutanlığı sizin ne kadar amatör olduğunuza ya da yanlışlıkla orada olup olmadığınıza bakmaz ve sadece görevi gereği cezanızı keser. Hatta bazen tüm ekipmanınıza da el koyar. Bunu yapması için bazen sadece maske, palet ve şinorkelle orada dalıyor olmanız yeterlidir.
           
    Öncelikle "kmz" dosyalarını kullanabilmek için Google Earth programını indirip kurmanız gerekiyor. Bu işlem bittikten sonra dosyayı buradan indirerek Google Earth programıyla açın. Daha sonra fareniz ile bu dosyayı "yerlerim"in içine taşıyın. Son olarak da "yerlerimi kaydet"e basarak çıkın.Bu alanların gösterilmesi içinse sol taraflarında bulunan kutucukları işaretlemeniz yeterlidir.

    Not: Son güncellemelerle özel güvenlik alanlarıyla bazı korumaya alınmış sahalar eklenmiştir. 21/07/2011 - 00:12


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder